Търсене в този блог

вторник, 12 януари 2021 г.

Село Плана - православният параклис, будистката ступа и съвършената хармония

     На 35 км от София след Бистрица и Железница се намира село Плана. Селото е съставено от няколко сравнително отдалечени една от друга махали. Сигурна съм, че в района има множество подходящи места за пикник и за приятни разходки сред природата. 

    В днешният топъл третоянуарски ден ние се отправихме към Плана с конкретната цел да се пораздвижим след ГНП (голямото новогодишно плюскане) и да посетим най-сетне единствената в България будистка ступа. Тъй като ми се видя малко, потърсих в интернет какво друго може да се види в околностите и открих, че отново в Плана има и малък параклис, от който се разкриват страхотни панорамни гледки към Витоша и околностите.

    

Ступата е будистки монумент, символизиращ Буда в медитация

    

     Ступа в превод от санскрит означава куп, насип и е постройка с конусовидна форма, символизираща съвършената хармония. Живата енергия на ступата прониква навсякъде, за да дава мир и любов на хората и планетата. Според традицията ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.



    Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението (Чан Чуб Чьортен на тибетски), от който вид е и Ступа София, символизира постигането от Буда на Просветлението – природата на напълно пробудения ум. А знамената около ступата разпръскват послания чрез вятъра, като цветовете им символизират различни неща:

- синият цвят превръща гнева в мъдрост, която позволява да виждаш нещата такива, каквито са;

- белият цвят превръща невежеството в интуитивна мъдрост;

- червеният цвят превръща желанията в различаваща мъдрост, за да бъдат наясно съществата кое какво е в дадена ситуация;

- зеленият цвят превръща мъдростта в мъдрост на преживяването - да се осъзнават нещата поотделно и като част от историческата последователност;

- жълтият цвят - трансформация на мъдростта във всепостигащата мъдрост. 

    Ступа София е изградена върху открито плато в Плана планина, където се разкрива панорамна гледка към  планините Витоша, Рила и Стара Планина. Ступата до с. Плана е  построена през 2015 г. от българския клон на последователите на Диамантения път на будизма. Около ступата има изградени зала за медитация, къща за сангхата и къща на ламите.

    За съжаление при нашето посещение беше облачно и мъгливо и не успяхме да се насладим на панорамата към близките и далечни околности. 

По пътя от ступата обратно към махала Турмачка


       Село Плана е съставено от няколко сравнително отдалечени една от друга махали. Будистката ступа и параклисът "Св. Киприян" се намират в една от последните махали на селото - Тормачка. Има табелка към махалата,  където пътят се отбива в дясно от основния водещ към Кметството на с.Плана. След табелката има около 5-600 метра до първите къщи на махалата. НИе отбихме колата веднага след разклонението и продължихме пеше. За ступата се завива вдясно в самото начало на махалата - има графична табелка с изображение на ступата. До нея се върви няколко минути (не повече от десетина) по черен път, който е проходим и с автомобил. 

    За параклисът "Св. Киприян" трябва да преминете през цялата махала и след това ще го видите от лявата страна на пътя. Над него се издига най-голямата бреза, която някога съм виждала. Предполагам, че е столетница. 

 


Параклисът е построен през 2009 г. от Георги Йовчев и приятели


    За съжаление беше заключен и не можахме да надникнем вътре. Зад параклиса точно под брезата има маса с пейки. Времето се смили над нас, мъглата се разпръсна и така успяхме да се насладим на наистина уникалните гледки към околностите. 


 





    ОМ МАНИ ПЕМЕ ХУНГ - най-известната мантра в будистките практики, която спомага за прочистване на ума и за трансформация на смущаващите чувства. ОМ - на гордостта, МА - на ревността, НИ - на желанието, ПЕ - на объркването, МЕ - на алчността, ХУНГ - на гнева.



   

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар