Търсене в този блог

събота, 23 март 2019 г.

Софийските потайности

 
   Аз много харесвам София. Въпреки дупките по улиците, въпреки потрошените плочки по тротоарите, въпреки боклуците, въпреки задръстванията и дори въпреки последните ремонти в града. А щом и това не разколебва любовта ми, значи ви е ясно за какъв истински фен става въпрос :)
  Харесва ми да се разхождам по софийските улици, да си припомням какво са ми разказвали мама и баба за младежките си години минали по тях, да откривам "моите" места, магазинчета и заведения. Обичам да гледам сградите, да си представям какви хора са ги обитавали, да чета табелите "Тук живя..."и да си записвам името на листче, а после да търся информация за човека. Е, напоследък не ползвам листчета, а директно търся информацията в гугъл през телефона си - модерни времена :-)
  Така че когато преди седмица попаднах на сайта Исторически маршрути из София и прочетох за туристическите обиколки, които организират без колебание се записахме за следващата  предстояща такава. Здравко и Явор, които са хората, стоящи зад Исторически маршрути предлагат няколко различни разходки из София. Ние със сигурност ще посетим и Софийските домове и "дворци" - I и II част, а този път бяхме на обиколката на Женския пазар и красивите, макар и за жалост позапуснати сгради около него.
Маршрутът на беседата Женски пазар

   Началната ни точка е Лъвов мост, а краят е пред красивата сграда на министерство на земеделието. За малко повече от два часа преминахме разстоянието като по пътя разгледахме Църквата "Св. св. Кирил и Методий", румънската църква, сградата на еврейското духовно училище и синагогата,  софийските хали, дома на правниците и сградата на дюлгерите, Ючбунарската популярна банка и домовете на много бележити българи - политици, търговци, офицери и банкери от началото на XX век.
Сградите по маршрута
   За да подготви своите маршрути Здравко Петров търси информация от много източници - стари книги, карти на стара София, пощенси картички и държавният архив.

Кубето на "Св. св. Кирил и Методий"
    Кубето на тази красива църква, проектирана от арх. Наум Торбов в последните години на XIX век напомня по форма кубетата на "Св. Петър" във Ватикана

Ъгълът на ул. Св. св. Кирил и Методий и Женския пазар
      И двете фасади на къщата са освежени и ремонтирани, но за съжаление розовата просто е мината с изолация и се унищожени красивите фризове над таванския прозорец.  При тази разходна ни направи впечатление, че доста често собствениците постъпват така при ремонта на старите сгради. Със сигурност така е много по-бързо и по-евтино, но пък толкова много красота се унищожава.


на Женския пазар
     Една от къщите, които все още чакат разкрасяването си. Елипсовидната метална табелка, която се вижда вдясно над балкона с розовата дограма е знак, че къщата е била застрахована в застрахователно дружество "Балкан", действало в началото на века. След като Здравко Попов ни я показа и ни обясни какво означава, вече откриваме табелките на "Балкан" по фасадите на доста от старите сгради в района.
  


Синагогата

Румънската църква "Св. Троица"

сграда срещу румънската църква

на ул. Пиротска"


Станишевата къща, сега мюфтийството

Дюлгерското здание

Министерство на земеделието
      Районът на Женския пазар е останал някак встрани от сферата на интерес на комунистическото управление след 45-та година и вероятно по тази причина е съхранил обликът и най-вече духът на началото на XX век. Въпреки немарата, която повече от три десетилетия обгръщаше района, в последните няколко години той преживява своеобразен ренесанс, сградите се ремонтират и възстановяват, а ориенталският облик на пазара се променя, без да губи много от своеобразния си чар. В момента старият еврейски квартал постепено се сдобива с нови обитатели, а магазините за турски и арабски стоки и близкоизточните ресторанти и пекарни примамват минувачите с екзотични аромати и вкусотии.

    За финал искам още веднъж да изкажа своите благодарности на Здравко Попов и Исторически маршрути из София и да им пожелая успех.

Няма коментари:

Публикуване на коментар