Търсене в този блог

сряда, 14 август 2019 г.

Под пръските на водопада - Тетевен



   В близост до симпатичното балканско градче Тетевен има две дестинации, които съм записала в тефтера за бъдещи екскурзии. Едната е водопад Скока и екопътеката "Под пръските на водопада", а втората заслона Опасен зъб, от който се разкриват красиви гледки към града и околностите. След кратко обсъждане семейния съвет реши, че е голяма жега за бъхтане по баирите и ще го даваме по-лежерно този уикенд. Значи Опасен зъб остава за някой следващ път, а сега ще посетим водопада.

   Винаги когато имаме възможност с Димо бягаме от магистралите и главните пътища и опитваме малките второстепени пътчета. И този път направихме така и слязохме от автомагистрала хемус при с. Осиковица. Пътят ни поведе през Джурово и Голям извор където започнаха много завои и на децата леко им прилоша. Спряхме до една чешмичка нейде из Стара планина, а там открихме истинска съкровищница.
Чешмичката

Жабче

Коритото на чешмичката е като ясла за жабчета и дъждовници


      Едва откопчихме децата от жабите и дъждовниците и рез цялото време по пътя към града се пазаряха след това да се върнем пак на същото място.
      От центъра на град Тетевен започва пътека, която води до водопад Скока.
     Тъй като основната част от пътеката минава по градските улици, ние решихме да си я спестим. Паркирахме колата малко преди "планинската" част от екопътеката. Планинска е в кавички, защото няма нищо стръмно и опасно. Пътеката започва на един остър завой на пътя. Малко преди него има малък паркинг или пък можете да паркирате край пътя. Особено през почивните дни пътеката е силно посещавана и пълна с хора.
   Пътеката е изключително живописна и се движи покрай река Козница. Пресича реката по 2-3 мостчета и се движи под високи отвесни скали, ту голи, ту покрити с драперии от мъхове.




    Водата в реката е кристално прозрачна. А докато се стигне до водопада можете да се насладите на още 3 по-малки скокчета.





     Непосредствено пред водопада е изграден голям заслон с маси и пейки, където бихте могли да си организирате чудесен пикник.

     А ето го и Скока! Бързорек, шумен и носещ прохлада скача от 30 метра височина.


   Вдясно от него в една ниша сред скалите има и друг водопад, който е доста по-висок, но не винаги "работи". Съвсем очаквано "Пръскалото" (така е името на втория водопад) е пресъхнал през август.
Тук тече "Пръскалото", когато работи 😉
    Цялата разходка с отиването до водопада и връщането до колата ни отне не повече от 40 минути и то само защото доста лежерно се разхождахме и многократно спирахме, дори се подкрепихме със сандвичи в подножието на водопада. Дължината на пътеката е едва 600 метра.
   Това ни се видя твърде малка разходчица и замислихме удължаването ѝ. Не много далеч от тук е пещерата Съева дупка. Потегляме натам!
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар