Търсене в този блог

неделя, 14 юли 2019 г.

Село Чавдар

   Село Чавдар се намира на приблизително 70 км от София по пътя за Пирдоп и Златица и малко преди Челопеч. Селото се прочу в последните 4-5 години и многократно е давано като пример за добро и разумно кметско управление.
   Село Чавдар ни посрещна с гладко асфалтирани улици и равни тротоари. Едни, уж обикновени неща, а толкова рядко срещани у нас, уви. Центърът е красиво оформен и добре поддържан, с фонтани, мостчета и обилна зеленина. Има и хубави детски площадки.







    Често по нашите земи се забелязва някакъв напън да се направи нещо хубаво, да се усвоят целево едни пари, а след това придобивката се зарязва без грижа и потъва в разруха и немара. Толкова съм радостна да видя, че тук не е така. Това е второто ни посещение в селото, бяхме тук преди 3 или 4 години и виждам, че за щастие всичко се поддържа и обгрижва с много любов и внимание.
    В село Чавдар, освен хубавият център има и археологически парк "Тополница", който представя възстановки на неолитни жилища, като откритите в района. При предишното ни идване до селото, археологическият парк беше затворен и не можахме да го разгледаме. Затова този път с нетърпение потеглихме към него. Навсякъде в селото има табелки, насочващи в правилната посока, така че няма опасност да се обърка човек.
   Този път късметът е на наша страна и можем да разгледаме парка. Входът е символичен - 2 лв. за възрастен и левче за деца над 7 години. Най-напред има малка експозиция с неолитни предмети намерени в района, а след това са и възстановките на неолитните къщички.
Около неолитния парк има разкошни поляни за игра

В музея

В неолитните къщички

Растителността между къщичките



На подобен камък хората в неолита са стривали зърното на брашно





На трапезата





    С изненада разбрахме, че желаещите да се потопят напълно в живота на предците ни биха могли и да останат да пренощуват в някое от неолитните жилища.

    На върха на хълма над архитектурния неолитен парк се намира и църквата "Св. Петка" от която се разкрива страхотна гледка към околностите и към селото в ниското.

 
     В момента до църквата са започнали строителни работи. Според табелката ще бъдат изградени вили за настаняване на туристи.
     До неолитното селище има ресторант, където ние хапнахме много вкусни ястия, а в съседство има покрита зона с барбекю, където може да се направи пикник.
покритата част с пейки и барбекю

     Най-хубавите неща, според децата, бяха въжената градина и въжеландия. Забавляваха се страхотно.








 
    В близост до с.Чавдар са "Казаните" - пет малки водопада, които ние не посетихме този път тъй като бяхме неподходящо обути и облечени, а според прочетеното в интернет пътеката до тях не е много хубава. Но пък това е чудесен повод да посетим село Чавдар отново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар