Търсене в този блог

петък, 2 ноември 2018 г.

С балон над софийското поле

  Повече от две години планираме полет с балон с горещ въздух. Първоначално беше трудно да се открият предложения в Западна или Централна България. След това, пък, предложения взеха да се появяват, но цената ни спъваше.... така де, на кой му се дават 1000-1300 лева за 1 час във въздуха. Ако си говорим честно, нашите деца са способни да ни вдигнат във въздуха напълно безплатно ;) ... от нерви, да не си помислите друго. 😄 Най-накрая намерихме много изгодна оферта за такъв полет и то съвсем под носа ни, излита се от околностите на Доброславци, полетът е за двама (+ човекът, който управлява балона, разбира се) и има и бонус - бутилка шампанско! Еха! И това ако не е късмет! В представите ми се заредиха примамливи картини на нас с чаши искрящо шампанско по залез слънце на фона на Витоша, нас с чаши искрящо шампанско по залез слънце на фона на Стара планина, нас с чаши искрящо шампанско по залез слънце на фона на зелевите поля в Петърч и тъй нататък и тъй нататък. Внезапно действителността рязко ме халоса по главата( може би с бутилка от шампанско) и бързо ме приземи - тежката и сурова действителност на термиките (това са възходящите въздушни течения, в случай, че като мен сте придремвали в часовете по география в 6-ти клас) ми показа, че полетите с балон се осъществяват само сутрин между 8 и... понякога 11 часа, но всъщност по-често до към 10. След това излизат силни ветрове и става опасно. Хм, излиза значи, че трябва да пиянстваме от ранни зори.... ми ще пийнем пък, колко му е, те хората колко по-неприятни неща са прeглъщали от шампанско за закуска... N.B. Да си отбележа за следващия път да взема франзелка и бурканче хайвер. Малко трудно успяхме да си запазим час за полета, тъй като ние както и повечето други кандидати за полет с балон имахме възможност да се издигнем само в събота или неделя. След един отказан от организаторите час, заради силни ветрове, най-накрая ни се усмихна щастието. Ще летим в 9.30 ч. някъде между с. Мрамор и Доброславци. На мястото на срещата ни взеха с джип и потеглихме към мястото на приземяване на балона. Там се разменихме с предните пътуващи и се издигнахме.





   Ето ни и с шампанското





  Полетът ни се видя кратичък, като всички хубави и интересни неща. Тук вече се приземяваме.


  Оказа се, че най-интересното тепърва ни предстои. Кацането беше твърдичко, но ние бяхме предупредени и подготвени и се държахме здраво. Забравихме единствено да държим бутилката, която беше на дъното на коша, където бях пуснала и чантата си. При приземяването бутилката се разля и цялата ми чанта се напълни с шампанско. Димо, крайно необмислено реши да я прехвърли извън коша и да я остави в нивата. И зачакахме джипа, с който идват следващите клиенти. Когато балонът се приземи не можеш просто така да слезеш от него, трябва да го държат хора или да се спадне, защото иначе ще отлети. Освен това трябва да се поддържа и достатъчно нагрят въздух в балона, та хем да не спадне напълно (защото после надуването му от нула ще излезе твърде скъпо и нерентабилно), хем да не се надуе твърде много, защото ще отлети. И както си стояхме мирно и кротко насред нивата, внезапно излезе силен вятър и стана тя каквато стана. Балонът се повлече по земята, кошът се обърна настрани под деветдесет градуса, а ние увиснахме в смешни пози


    От близкото село пристигнаха сеирджии да ни гледат, а някаква неврозна баба дори се обади на полицията и пожарната, че ще ѝ запалим къщата, нищо, че най-близките къщи бяха на поне 300 метра и то в обратната посока.


   След още известно време влачене през нивята и отдалечаване от моята чанта, пристигнаха останалата част от екипа и следващите пътници. Разменихме се с тях и те отлетяха в доста силен вятър, а ние ги последвахме с джипа. Тъй като хората пътуваха чак от Пловдив и от Русе за тези полети не ги отмениха, а летяха и те, въпреки силните ветрове и неминуемо твърдото кацане.







    В един момент си мислехме, че ще гоним балона чак в Сърбия. Все пак последното приземяване беше някъде между Петърч и Опицвет, което е на 25-30 км от началната ни точка.
Освен хубавото пътуване с балона като бонус получихме и офроуд разходка с джиповете 😎
Горещо препоръчвам полетите с балон! А пък ние планираме да опитаме и полет с парапланер!
   


Няма коментари:

Публикуване на коментар