Търсене в този блог

сряда, 15 май 2019 г.

Дъждовен образователен следобед в Национален антропологичен музей


   Ако времето е неподходящо за разходка сред природата или пък днес просто малко ви мързи, защо да не убиете час-два в Националния антропологичен музей?
Етапите за възстановка на лицето по открит череп

Надписът на Мостич от Велики Преслав
   Националният антропологичен музей се намира на бул. Цариградско шосе 73 в една сграда на БАН. Той е нов, съществува едва от десетина години и не е много известен и популярен. Но в него можете да научите доста интересни неща, стига да не се притеснявате от кости и черепи ;)
   С изненада разбрах, че типичната за източните народи деформация на черепа - удължаване чрез превръзки се е практикувала по нашите земи през 10-12 век доста масово сред благородниците (вероятно тези с прабългарски произход). Разкрити са женски погребения с такова изкуствено издължаване на черепа, датиращи чак от XVII век. Наистина не очаквах, че традицията се е съхранила по нашите земи до толкова късно.
   Припомнихме си, а пък децата за първи път осъзнаха, колко различни, като външност, са били прабългарите от славяните. В музея има възстановки на лицата на чъргубиля Мостич (висш сановник от времето на цар Симеон и цар Петър), който е погребан във Велики Преслав,  както и на благородничка от масовото погребение край Девня от времето на княз Борис и съвсем ясно се вижда, че старите българи са били с източни, монголоидни черти. 
Чъргубиля Мостич

    В музея видяхме и как е изглеждал цар Калоян. Много сила и величие има в образа му.
    Цар Самуил:
Тракийски и римски войни:



И много-много красива безименна тракийска принцеса


 Освен, че видяхме тези образи, научихме и доста за болките, раните и болежките на нашите предци, снимките ще ги спестя. На който му се гледат кокали вече знае къде да отиде, а покрай тях може да прочете и описанията - интересни са :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар