Търсене в този блог

четвъртък, 14 май 2020 г.

Бистришки манастир "Св. св. Йоаким и Ана"

    Ако ви липсва време за по-далечна екскурзия, но искате да излезете за малко от лудницата на големия град и да потопите сред природата, то бистришкият манастир "Св. Св. Йоаким и Ана" е едно от възможните месата, които да посетите.

     Манастирът се намира на 2 км от село Бистрица в местността Мали дол (Витоша) и до него можете да стигнете и с автомобил, като първоначално се движите по улиците на селото и покрай гробището, а после по черен път. Има достатъччно насочващи табелки и няма опасност да се объркате. Ние, нали сме тръгнали да се разхождаме, оставихме колата в центъра на селото и за около 40-50 минути с бавен ход и много спирки извървяхме разстоянието. Пътят е лек и приятен и не изска почти никакви физически усилия.
 



     На 200-300 метра преди манастира в ляво има табелка на БТС с надпис "Дяволски мост" и стрека. След известно обмисляне решихме, че вероятно води към Дяволския мост след Кокалянеот където се хваща пътеката за Кокалянския манастир, дали е така, обаче, не успяхме да разберем защото след 10-15 минути широката пътека е преградена с мрежа и е оформена градина. Варианта беше да се опитаме да се промушим през храсталаците и трънаците и да заобиколим отстрани, но не бяхме сигурни, че ще успеем да се справим, а и още не бяхме посетили самият манастир, така че се обърнахме кръгом и се върнахме на основния път.
Ето от тук минава пътеката, но сега има ограда
   Пътеката минава покрай рекичка и наоколо могат да се намрят няколко приятни местенца за пикник.

Над рекичката
    Пред манастира има голяма чешма с вкусна ледена вода и пейки и полянки. Беше неделя и имаше доста хора, но през седмицата е много спокойно.



   На мястото на сегашния манастир през средновековието се е издигал голям манастирски комплекс с името "Св. Петър", който е бил разрешен през XIV век от турците. В околностите се намират много парчета от тухли и керемиди и останки от градежи, което показва, че вероятно наоколо е имало селище.
  Днешната черква е построена през 1947 г., върху могилен некропол. Под централната част на църквата има запазена антична гробница (от ІV - V в.) с размери 3,40 х 3,00 х 2,25 м, в която се слиза по каменни стълби откъм притвора. Начинът на строене на гробницата-източна и западна стена, свързани със свод, следите от стенописи по стените-кръст и котва, намерените вътре два скелета с главите на запад, свидетелстват, че тя е била раннохристиянска. Източник: svetimesta.com
   При нашето посещение църквата беше в ремонт и влизането вътре не беше позволено.



    Манастирските котараци бяха много дружелюбни и децата замисляха да контрабандират някое от тях тайно в раницата ни. Само твърдата родителска намеса избави котетата от нелеката съдба да станат граждани.


Няма коментари:

Публикуване на коментар