Търсене в този блог

сряда, 17 юли 2019 г.

Шаварите - първия частен резерват и уникална уикенд дестинация

       За Шаварите разбрахме от статия в National Geographic. Това е местност само на 50 км от София, малко след Мечката по пътя за Самоков.

  Местността Шаварите е в делтата на река Черни Искър при вливането ѝ в язовир Изкър. През 50-те години на XX век това е била една от последните влажни зони в Северозападна България. Шавари означава тръстики. През 60-те години тук се изгражда голям развъдник за риба, който през 90-те е продаден на безценица и опустява. След това местността постепенно се превръща в сметище за строителни отпадъци. Да, само на няколко километра от язовира и то в местност, през която минават множество рекички и потоци вливащи се него, в язовира, който осигурява питейната вода на столицата ни - град с население над 1 милион души.
    През 2006 г. група от холандски инвеститори купуват имота. Те искат да възстановят влажната зона (половин милион квадратни метра) в предишния й вид и с богато биоразнообразие. В новия план река Искър тече през 2.7км меандър с тръстики, острови, дълбоки канали и участъци с по-застояла вода. Целта на новите собственици е да върнат предишната стойност и очарование на местността около устието на Искър.  Въпреки че се работи за пречистване на отпадъчните води в горното течение, река Искър не е чак толкова чиста при устието. Точно тук тръстиките, с които е засадена влажната зона, имат изключително важна функция, защото те действат като станция за естествено биологично пречистване на отпадъчните води. След преминаване през влажната зона (с обща дължина 2.7 км), водата ще достигне до новата делта почти напълно пречистена, при това абсолютно безплатно.
   За да подпомогнат финансово дейността си "Шаварите" организират дневни детски лагери и семейни посещения. Цената е 15 лв. на човек (за семейните посещения, нямам представа как стои въпросът с детските кампове) като в цената влиза кратка разходка с рейнджър по пътеките, инструктаж и възможности за неограничен брой спускане с два въжени тролея през реката, возене с лодка през един участък, ползване на барбекю и стрелба с лък. Освен това има и фризер, който може да се използва за съхранение на донесените благинки в очакване на изпичането им на барбекюто.
   Отбивката за "Шаварите" е малко след Мечката в посока Самоков, като в началото пътят е разбит и прашен с някакви остатъци от настилка, а след това внезапно става равен и гладък с перфектен асфалт. Малко ми напомни за един разказ на Стивън Кинг, сякаш прескочихме в съседно измерение. За щастие, това беше единственото общо с разказа и след това си изкарахме наистина много добре.
Табелката на отбивката

     Пристигнахме в резервата към 10.30 и бяхме първите посетители за деня. Докато разтоварвахме багажа и се разполагахме децата се забавляваха със стрелба с лък.


       А има и пътека за джапане:
    След кратка почивка тръгнахме на обиколката за посетители.



На първия въжен тролей


И на втория въжен тролей


Разходка с лодка



   След като се върнахме при барбекюто вече бяха пристигнали и други хора. Те се отправиха на разходката, а ние се заехме с барбекюто.

   А след доброто похапване и почивката за храносмилане направихме втори тур по въжените тролеи, където децата се пуската отново и отново.
Почивка на бали ;)

... или в хамаци
Лов на жаби
И джапане в прохладната вода

Баскетбол
 

И "плажни" игри
     А тези наши деца нямаха насита да се спускат пак и пак на въжените тролеи. Бащите не изостанаха от тях, а дори и майките се престрашихме и се пуснахе по няколко път. Ей, ама то наистина е голям кеф :)






   До нови срещи "Шавари"! Ние пак ще дойдем!

Няма коментари:

Публикуване на коментар